Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2019 19:23 - СИНДРОМ ЧЕРЕШОВО ТОПЧЕ
Автор: donjodonev Категория: Политика   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 СИНДРОМ ЧЕРЕШОВО ТОПЧЕ

Стават събития. И у нас, и по света. Коментираме ги, но формално. Създаваме море от коментари, в което давим и събитието, и себе си и на практика почти изключваме възможността да стигнем до същността. Пак правя плах, вероятно неуспешен, наноопит да променя това.

Термина "синдром черешово топче" се върти в главата ми от младежките ми години. Нали съм от село в Карловско, два пъти избивано и горено от турците, спряло ги по време на Априлското въстание /ръководил ни е Волов!/, закърмван с Левски и Ботев и разкази за турско от хора, на които е разказвано от преживели клането 1878... Когато станах разбиращ инженер и математик. Та. Робството е било робство не само заради експлоатацията и избиванията и насилията, а защото 5 века сме били откъснати от световното развитие, от цивилизацията, която има и хубави страни. Всъщност всеки завоевател прави така - англичаните примерно с древната индийска цивилизация - имало е забрана за научно и техническо развитие на Индия, САЩ тотално в Латинска Америка, сега навсякъде по света... Може и да сме били сити до някъде /те и древногръцките роби са били сити за разлика от повечето негри роби в Америка/, може относително малко да сме били избивани и насилвани от поробителите, но в духовен, цивилизационен план сме преживели тотален срив. Ходили са българи тогава по чужбина, но са стигали най-много до материален алъш вериш, това е служене на Мамона, то е вечно и вредно, а както е казал Иисус, неможе да се служи едновременно на Бога и Мамона, а истинската цивилизация се създава от свободни хора, служещи на Бог - от изкуството, до науката и техниката. И когато стигаме до Априлското въстание правим черишови топчета! Тотално вече са ни отстранили от всякаква наука и техника. Даже от християнството - правим топчета и гадаем, че 1876 година означавала "туркия ке падне". За да стигнем до такова цивилизационно подение и ние имаме някаква вина, но основната е на поробителя. Ако някой успее да се откъсне от него, прави големи работи. Вероятно малко знаят за Тошкович, от млад учил в Одеса, работил в Русия и Франция, направил доста неща и една миниреволюция в топлинните машни - измисля ивнедрява сегментите в парната машина и после в ДВГ и т.н Родения на Корфу българин Евгений Булгар /така се нарича/ е в основата на гръцкото Възраждане, приятел на Волтер, работил много време в Русия и направил много неща. Руснаците завладяват волжските българи, но ги приобщават към империята, включително елита, всеизвестния Суворов пише винаги в графата националност българин... а и знаете на какво ниво е сега Татарстан, на практика основната част от Волжска България.

Сега ни работят новите господари и в друга форма сработва синдрома черешово топче. Нарязахме си заводите, нарязахме си танковете и самолетите... и какво ли още не... сега ни накараха да си купуваме Ф16 защото бил много хубав, а ония много лоши, включително оцелелите около 30 Миг 29. Ние слушаме и вярваме както за черешовото топче. Само че стана един миниконфликт между Индия и Пакистан и индийски Миг21 /подобни също рязахме/ свали Ф16, каквито ни накараха да купуваме! Сами си правете изводи. Накараха ни да затворим 3 и 4 блок на Козлодуй, но подобни още работят във Финландия. По-нататък сами си правете изводи.

Всъщност модифициран вариант на синдрома на черешовото топче го има в цялата човешка история във всички човешки дейности. Е, няма дя прявя монография аз съм калпазанин, ако някой случайно се реши, подарявам му идеята и даже ще му помагам. Само един пример - катастрофите в последно време с най-модерния Боинг. Засега се оказва, че изкуствения му интелект не е съчетан с възможностите и реакциите на пилотите. Двигателист съм /всъщност бивш и за това/ и като гледам как накичиха двигателите и автомобилите с електроника малко страх ме хваща да не я докараме до боингите /при това до голяма степен излишна/. Уж печелим някакви проценти за разхода и от там за нароченият за техногенното затопляне въглероден окис, но с промяна аеродинамиката и теглото на автомобилите може пъти, т.е. стотици проценти, да се намали и разхода, и въглеродния окис /имаше такъв сериен Фолксваген, но му видяха сметката и наказаха фирмата/.

Не знам какво се получи, но поне се опитах да споделя моя стара идея и да я подкрепя с факти. Ако някой се заинтересува, може да продължим в диалог.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: donjodonev
Категория: Политика
Прочетен: 28046
Постинги: 17
Коментари: 31
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930